Web Tasarımında Önemli Temel İlkeler

web-tasrim-temeli
Tarafından gönderildi: admin Yorumlar: 0

Web Tasarımında Önemli Temel İlkeler

Bir webmaster kuracağı web sitesi için tasarım aşamasında aşağıdaki kurallara mutlaka dikkat eder.

1. Web Site İçeriği                                                               

Tasarımı çok güzel yapılsa da web tasarımı iyi olan bir sitede içerik yok ise o siteyi kimse ziyaret etmez ama tasarımı zayıf olan bir sitede içerik iyi ise o siteye her zaman ziyaretçi gelir. Sitede kullandığımız içerikler, site ziyaretçilerinin beklentileri dışında olmamalıdır.

2. Web Site Tasarımı

Web sitesi içeriklerinin hazırlayacağımız web sayfasının neresinde ve nasıl görünmesini planladığımız bölüm tasarım aşamasıdır. Tasarım aşamasında web sayfasının logosu nerede olacak, yazılar nerede olacak, menüler nerede olacak gibi soruların cevaplarını kağıt üzerine ya da bilgisayara  çizeriz.

Bu bölümde yaptığımız aslında bir arayüz (kullanıcının siteyi kullanırken bilgisayar ekranında gördüğü bölüm) oluşturmaktır.

 3. Web Sitesinin İşlevselliği

İnternet kullanıcıları sitenin iç sayfalarından da diğer sayfalara erişmek ister. Bunun için mümkün olduğunca sitedeki her sayfadan diğer sayfalara bağlantılar oluşturma çalışmalıyız.

4. Web Tarayıcıları ile Uyumluluk

İnternet kullanıcıları hazırladığımız sayfaları görüntülemek ve kullanmak için Web Tarayıcı (Browser) denilen programlara ihtiyaç duyar. Web tarayıcı programlar temelde aynı görev için programlanmışsa da web sayfalarını gösterirken ufak farklılıklar gösterebilir.

Tasarladığımız web sayfalarını hazırlarken bütün web tarayıcılarda aynı görünmesini sağlamaya çalışmalıyız.

5. Web Sitesi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Temel Tasarım Özellikleri

a. Renk Dengesi

Web sayfası hazırlarken hem gözü yormayan arka plan hem de okunması kolay yazı renkleri seçilmelidir.

Çok fazla renk kullanmaktan kaçınmalı, mümkünse en fazla üç rengi yoğun olarak kullanmalıyız. Yapacağımız sitede renk seçimi yaparken dikkat edeceğimiz bir nokta da site logosunun rengidir.

b. Okunabilirlik

Birçok internet kullanıcısı sayfaya önce göz atar, sonra okur. 

Başlıkları ve yazıyı düzenli tutarak gerekiyorsa gazetelerin yaptığı gibi kısa özetler oluşturmalıyız. Yazıların içerisinde dikkat çekmesini istediğimiz yerler var ise vurgulamalıyız. Uzun bir sayfadan oluşan yazı okunurluğu çok düşürecektir. Bunun yerine uzun yazı yayınlamak zorundaysak birkaç sayfaya bölerek vermemiz uygun olacaktır.

c. Ses, Resim ve Video Ekleme Prensipleri

Resim eklerken ekleyeceğimiz resimlerin web tarayıcılar tarafından görüntülenebilir formatta olduğundan emin olmalıyız. Web tarayıcılar bilgisayarda
gördüğümüz her resmi göstermez. Bunun için web sayfalarında uzantısı jpg, gif, png olan resimler kullanılır.

Eklediğimiz sesler de her bilgisayar tarafından çalınamayabilir. Bizim bilgisayarımızda duyduğumuz bir sesi başka bir bilgisayarda duyamayabiliriz. Çünkü sesleri  duymamızı sağlayan bazı programlar vardır. Bu programlar bizim bilgisayarımızda olabilir fakat başka bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarında olmayabilir. Bunun için Web sayfasındaki sesi duyabilmek için yüklemeleri gereken programlar hakkında  ziyaretçileri uyarılarda bulunmamız gerekir.

Aynı şekilde animasyonları göstermek için web tarayıcılarına bazı ek programlar (eklenti) yüklenmesi gereklidir. Her tarayıcıda animasyonları göstermek için gerekli eklentiler yüklenmemiş olabilir. Kullanıcılar böyle bir durumda animasyonları göremezler. Animasyonları görmeleri için eklentileri yüklemeleri konusunda kullanıcılara uyarılarda bulunmalıyız.

6. Web Tasarımdan Kullanılacak Yazılımların Belirlenmesi

  •  Web sayfasının grafik olarak tasarlanması için grafik yazılımı : Photoshop
  •  Web sayfasına ekleyeceğimiz amblem, maskot gibi çizimler için vektör yazılımı : Fireworks
  •  Web sayfasına ekleyeceğimiz animasyonlar için animasyon yazılımı : Flash
  •  Web sayfasının kodlamasını yapmak için web tasarım editör yazılımı : Dreamweaver
  •  Web sayfalarını görüntülemek etmek için web tarayıcı programları : Firefox
  •  Web sitesindeki hata ve eksikleri bulmak için yardımcı programlar : Firebug
  • Web sitesi dosyalarını sunucuya atmak için bir FTP yazılımı : Filezilla

7. Bir Web Sitesinin Tahmini Maliyeti

Web sayfasının logo çalışması
Web sayfasının grafik çalışması 
Web sitesinin HTML kodlaması  
Fotoğraf çekimi ve fotoğrafların web sayfasına uygun hâle getirilmesi
Animasyon
Programlama Bölümü
 Alan adı kiralama (1 yıllık)    $
 Alan barındırma ücreti (1 yıllık)   TL

Alan Adı Kiralama ( Domain ): İnternet kullanıcılarının sitenize erişim sağlayabilmek için kullanması, sitenizin servis ve hizmetlerinden yararlanabilmesi için bir domain sahibi olmanız gerekmekte Kendi sitenize özgü belirleyeceğiniz bir domain ile IP adresine gerek duymadan kullanıcılar sitenize kolayca erişebilirler. Kullanıcıların sitenizi ziyaret etmeleri için etkili, akılda kalıcı bir domain seçimi yapmanız oldukça önemlidir. Alan Adı firmanız veya kurumun açmış olduğunuz işyerinizin kapısının önüne astığınız tabelanız olarak düşünebilirsiniz. 1 veya 5 yıl Kiralama yapılır ve ücret buna göre değişir.

Alan Adı Barındırma ( Hosting ) : Kişi, Kurum ve kuruluşlara ait web sitelerinin sayfalarının kesintisiz bir şekilde internet üzerinde yayınlanmasına olanak tanıyan, güçlü donanım ve yazılımsal web sunucularının birleşimi ile oluşturulmuş bir web sitesi yayınlama hizmetidir. Hazırlanan web sayfaları, kontrol panel üzerinden çeşitli dosya transfer yazılımları ile bu gelişmiş web sunuculara yüklenir, domain tanımlamaları yapılır ve yayına hazır hale getirilir. Bu hizmetin bir diğer adı da Alan Adı Barındırma hizmetidir. Özellikle web sitesi tasarımcıları ve webmasterlar arasında web hosting olarak da adlandırılır. Hosting hizmeti sayesinde web siteleriniz dünyanın her yerinden 7 gün 24 saat erişilebilir hale gelir.

Get Your Free Instant SEO Audit Now

Improve your seo ranking with porto

Best SEO Features & Methodologies. Better SEO than your competitors

[contact-form-7 id="191"]